Heren 1

Heren 1 (14)

zaterdag, 26 maart 2022 22:25

20220326 - BC Virtus - River Trotters

De wedstrijdfoto's van de verloren thuiswedstrijd tegen River Trotters staan in het online album.

SP20220326 Virtus RiverTrotters

Foto's Ron Dekker

zaterdag, 26 februari 2022 21:26

20220226 - BC Virtus - Tantalus

De wedstrijdfoto's van de met 1 punt verschil gewonnen thuiswedstrijd tegen Tantalus staan in het online album.

SP220226 virtus tantalus


In de 3e ronde van het NBB Bekertoernooi treedt Virtus (opnieuw) aan tegen een team uit Groningen. Dit keer zijn het De Groene Uilen, een team wat uitkomt in de Promotiedivisie; het hoogste amateurniveau van Nederland. Virtus start met haar basis 5: Peter van der Stelt, Ton Visser, Jimmy van Leeuwen, Julian Schrijvers en Cas Vos. Het begin gaat gelijk op, maar het wordt al snel duidelijk dat bij de bezoekers iedereen van veraf raak kan schieten. Het 1e kwart gaat dan ook gelijk op, al maken de bezoekers in de laatste minuut nog net een gaatje 14-19. Het team uit Groningen laat zien dat het een stapje hoger speelt, want ze weten steeds de vrije man te vinden. De bal gaat snel rond en de schoten worden vanuit elke hoek genomen en ook gescoord. In deze periode van de wedstrijd lopen de bezoekers uit van 20-26 naar een 28-46 als ruststand.

Met deze mokerslag voor Virtus gaan ze rusten en tijdens deze rust wordt er afgesproken om te switchen naar een zone-verdediging. Een gewaagde zet tegen een team met louter schutters van de 3-punterslijn. Ook het feit dat Virtus vrijwel nooit in een zone-verdediging speelt, is het de vraag of dit lukt.
Na de rust begint Virtus zeer energiek en de bezoekers moeten hier even aan wennen lijkt het. Door de aangescherpte verdediging krijgt Virtus iets meer vat op de wedstrijd en kan het zelfs fast-breaks lopen. Toch blijven de Groningers een marge houden van rond de 20 punten verschil. Werkendam zou Werkendam niet zijn als ze niet zouden blijven strijden voor elke bal en elke millimeter op het veld. Onder aanvoering van Ton Visser, die 13 punten achter elkaar maakt, komt Virtus zelfs helemaal terug in de wedstrijd 54-65. Helaas is de pijp leeg bij de moegestreden Werkendammers en zetten de bezoekers nog één keer aan. Dit resulteert uiteindelijk in een 66-83 eindstand en het bekertoernooi is ten einde.

Het is de vraag hoe de komende tijd zal verlopen, vanwege de nieuwe maatregelen mag er na 17:00uur niet meer gesport worden op amateurniveau. Om deze reden kan er vooralsnog ook niet getraind worden. De Nederlandse Basketbal Bond zal deze week een besluit nemen over de consequenties die deze maatregelen heeft.

Team: Ton Visser 25, Cas Vos 14, Martijn Both 10, Peter van der Stelt 7, Julian Schrijvers 6, Stijn Cornet 4, Stijn Visser, Jimmy van Leeuwen

 

De wedstrijdfoto's staan in het online fotoalbum.

PB20211127 Virtus Groene Uilen Beker

 

Na wederom een spannende wedstrijd heeft Virtus de winst gepakt ten koste van DAS Delft. Een wisselvallige wedstrijd waarin de Werkendammers net iets meer individuele kwaliteiten had dan de tegenstander, waar het leeuwendeel van de scores van een ex-eredivisiespeler kwam. Hem onder controle houden was het devies. Naar mate de wedstrijd vorderde lukte dat, met name Peter van der Stelt en Jimmy van Leeuwen, steeds beter. Via 24-21 na het 1e kwart gingen de spelers de rust in met een stand van 45-38.

Het 3e kwart werd de stand, mede door een zeer sterk spelende Martijn Both en Stijn Cornet, uitgebouwd naar 63-53. Met nog 10 minuten op de klok werd de voorsprong vergroot naar een maximum van 15 punten. Slechte aanvallen en minder scherpte in de verdediging bracht de Werkendamse formatie nog aan het wankelen. 5 punten voorsprong met nog 2 minuten te spelen. Het kon dus nog alle kanten op. Bij de bezoekers stond het vizier niet meer scherp, mede ook omdat Virtus de verdediging aanscherpte. De overwinning kwam niet meer in gevaar.

Eindstand 75-69.

Team: Martijn Both 25, Stijn Cornet 14, Peter van der Stelt 9, Stijn Visser 6, Cas Vos 6, Julian Schrijvers 6, Jimmy van Leeuwen 5, Ton Visser 4, Warner Janszen

De wedstrijdfoto's staan in het online album.

PB20211120 Virtus DAS

De wedstrijd tegen het Groningse Celeritas-Donar was weer één van de lange adem. Virtus startte sterk in de aanval, maar slap in de verdediging. Zo stond de stand na 10 minuten op 23-25 in het voordeel van de bezoekers. In die fase mochten hun 3-puntschutters aanleggen voor een aantal afstandsschoten die feilloos doel troffen. Zij hielden de Groningse formatie in de wedstrijd. Inside had Celeritas-Donar namelijk niet veel te vertellen. Het Groningse team kon maar zes spelers op de been brengen om af te reizen naar Werkendam. Coach Jorritsma gaf mede daarom ook de opdracht om hen constant onder druk te zetten. In sommige fases van de wedstrijd ging dit goed, maar af en toe brak miscommunicatie over hoe te verdedigen de Werkendammers op. Zo blijft het de gehele wedstrijd een puntje-puntje wedstrijd.

Begin 4e kwart staat er 59-60 op het scorebord in het voordeel van de bezoekers. Die staan al bijna de hele wedstrijd in een zoneverdediging en dit hielp hen om aanspraak te maken op de overwinning. Dit werkte tot 5 minuten voor het eind, want toen sloeg Virtus een belangrijke slag. Een run van 15-2 maakte het beslissende gat, mede door driepunters van Ton Visser (2x) en Jimmy van Leeuwen. Ook de verdediging werd nog eens stevig aangetrokken en het verzet van de Groningers was gebroken. Scores van Martijn Both, Julian Schrijvers en Cas Vos zorgden ervoor dat Virtus de wedstrijd zakelijk uit kon spelen. De eindstand wordt uiteindelijk 88-75. Zo bereikt Virtus de 3e ronde van het NBB-bekertoernooi.

Aanstaande zaterdag 20-11 speelt Virtus een thuiswedstrijd tegen DAS uit Delft. 

Team, Martijn Both 19, Julian Schrijvers 14, Ton Visser 13, Cas Vos 12, Peter van der Stelt 10, Jimmy van Leeuwen 9, Stijn Cornet 8, Stijn Visser 3, Dieter Janszen
Kwartstanden: 23-25 / 20-18 / 16-17 / 29-15

SP20211113 Virtus Celeritas Donar

De wedstrijdfoto's staan online.

De thuiswedstrijd van Virtus tegen Baros was een wedstrijd met verschillende gezichten. Helaas had niet alles met basketbal te maken.

Vanaf de beginfase waren de Werkendammers los. Ze speelden de man-to-man verdediging van de bezoekers helemaal stuk wat resulteerde in een prachtige en dik verdiende 40!!-17 na 10 minuten spelen. Wie er ook in kwam iedereen scoorde er op los. Opvallend waren de 5 punten, in de laatste minuut van het 1e kwart, van jeugdspeler Bas van der Stelt die zijn debuut maakte in Heren 1. En dat tegen een schotpercentage van 100%. Hij kwam uiteindelijk tot 8 punten, een heel verdienstelijk debuut.

De toon was gezet en de frustratie bij de tegenstander werd almaar groter. De scheidsrechters moesten het ontgelden en kregen veel commentaar van de coach en spelers van Baros. Nadat de coach al naar de tribune werd verwezen, was het nog niet gedaan met alle kritiek. Met vele technische fouten tot gevolg. Dit ontsierde het basketbalfeestje voor Virtus. Zij hielden het hoofd koel totdat er in het vierde kwart een opstootje plaats vond en het tot een handgemeen kwam.

Gelukkig werd de zaak snel gesust, maar Cas Vos moest het aan Werkendamse kant ontgelden en werd ook voor de rest van de wedstrijd gediskwalificeerd. De wedstrijd werd afgesloten met 3 diskwalificerende fouten voor het team van Baros en dus één voor Virtus.

Met nog 7 minuten te spelen en 17 punten voor was het zaak de gemoederen rustig te houden en dit lukte Virtus ook.

Dit incident was jammer, want het was een leuke wedstrijd die dit niet verdiende. Uiteindelijk pakt Virtus de winst met een teamprestatie met maar liefst 5 spelers in de dubbele cijfers. Komende zaterdag 13-11 speelt Virtus thuis een bekerwedstrijd tegen Celeritas-Donar uit Groningen. Let op: aanvang 15:00uur in sporthal De Crosser.

Topscorers: Jimmy van Leeuwen 20, Cas Vos 14, Julian Schrijvers 13, Peter van der Stelt en Ton Visser beide 11, Martijn Both 8, Bas van der Stelt 8, Stijn Cornet 6, Stijn Visser 3

De wedstrijdfoto's staan iumn het online album

SP20211106 Virtus Baros

Pagina 1 van 2